FPCB prototyping: exact de juiste ProtoLaser voor elk materiaal

00409LPKF ProtoLaser

Printplaten van flexibel materiaal (polymeren) zijn vooral geschikt voor componenten die weinig plaats innemen, beweeglijk zijn of snelle datacommunicatie verzorgen. Ze worden gebruikt voor signaaloverdracht en bedrading, vaak ik combinatie met stijve printplaten. Veel voorkomende toepassingen zijn bijvoorbeeld LED-verlichting, antennes in pc's en mobiele apparaten, allerlei sensors en wearables.

Polyamide kenmerkt zich door een hoge mechanische stabiliteit, groot temperatuurbereik en chemische bestendigheid. Polymeerfolies zoals polyester (PET), polyethyleen (PEN, PEI) en fluorpolymeren worden steeds meer toegepast, maar machinale verwerking van deze materialen is vaak lastig. LPKF ProtoLasers spelen een hoofdrol bij het prototypen van flexibele PCB's. LPKF heeft aan de hand van verschillende tests vastgesteld welke laser het meest geschikt is voor welke materiaaltoepassing.

Processen zijn getest met de ProtoLaser U4, ProtoLaser S4, ProtoLaser S en ProtoLaser R - met significant verschillende resultaten. Gebruikte materialen: het polyimide kernmateriaal Kapton® van DuPont™, DuPont™ Pyralux® (Pyralux® TK en Pyralux® AP), Mylar® PET en een polyamide van de Kempel-groep. LPKF publiceerde de resultaten in het technische rapport "Fast Prototyping of flexible PCBs using LPKF ProtoLaser" (Snel flexibele PCB's prototypen met LPKF ProtoLaser).

               

ProtoLaser voor elk materiaal

Flexibele printplaten vormen de oplossing voor verbindingen die beweeglijk zijn, weinig plaats innemen, een laag gewicht hebben en/of snelle datacommunicatie mogelijk maken. Ze hebben doorgaans alleen een passieve functie: het doorgeven van signalen. Ze vervangen kabels en zijn te vinden als onderdeel van schakelaars in toetsenborden, LED-verlichting, antennes in pc's en mobiele apparaten, sensors voor bijvoorbeeld beweging of medicatietoediening, en wearables.

Flexibele PCB's – veelal gebaseerd op een dunne polyimide (PI) film - zijn multifunctioneel en kunnen worden geproduceerd met één, twee of meer lagen. Net als stijve printplaten kunnen ze worden voorzien van via's en hun oppervlak kan op dezelfde manier worden bewerkt. LPKF ProtoLasers spelen een hoofdrol bij het prototypen van flexibele PCB's. LPKF heeft aan de hand van verschillende tests vastgesteld welk lasersysteem het meest geschikt is voor welke materiaaltoepassing.

Find more information